On a large property in northwestern Connecticut, we designed this modern house to frame a long view to the south. The property is accessed by a long curving driveway through the densely wooded site. Upon arrival at the pea gravel parking area, visitors walk on a stone path through an opening in a historic stone fence to reach the house, a subtle threshold that heightens awareness of the landscape. Inside, the expansive view of the rolling grassy hills and the pool are revealed.
The rigorously-modern composition of glass and blackened wood contrasts with the rustic wooded hillside and old stone walls on the property. The house offers numerous other physical and visual connections to the meadow outside and mountains beyond.
All of the family’s program—four bedrooms, a library, home office, kitchen, screen porch and large open living area—are on one floor in two long volumes forming an “L”, one side of which contains the public areas, the other side the more private spaces. Polished concrete floors reflect the abundant natural night. Pale wood paneling lines the walls of many of the interior volumes, adding warmth and texture to the interiors.
View of terrace and living area from across lawn.
Key People
Marc Leff
Project Lead
Caroline Wharton Ewing
Project Lead - Interiors
Collaborators

Deborah Berke Partners

Architect and Interior Designer

Ross Dalland PE

Structural Engineer

Drawings

Map of site plan.
Ground floor plan.
Building section drawing.