Although this residence is on the 6th floor of an historic SoHo loft building, we designed it intentionally to bear no trace of its former industrial life. We planned this apartment around a large open room, concealing the columns in new volumes of wood or plaster. Unlike many lofts this apartment is unexpectedly suffuse with light and air. We enhanced this unusual character by placing a large translucent glass wall to separate a bedroom from the main living space. As a result, the apartment is filled with diffuse south light.
bedroom furnished with minimalist dark grey and white palette.
All materials––the smooth plaster walls, ebonized oak floors, polished schist blocks, oiled walnut slabs, brushed stainless steel splashes, lighting, white glass, and white window scrims––are detailed in the most reductive manner possible.
The three bedrooms contain custom built beds and closets behind walls of walnut doors. The floors are a rich brown-black oak. In the baths, the tub and massive sinks are custom fabricated from solid blocks of black schist.

Drawings

Floor plan.