Located on a discreet block on Manhattan’s Upper East Side, this brick townhouse was completely renovated for a family with a generous social life. The family’s art and design collection—with a focus on postwar Italian modernism—enlivens the home throughout.
Dining area.
The ground floor includes a large open kitchen with a bronze and transparent glass window wall that echoes the entry vestibule. End grain fir block flooring gives the space a rich materiality. A collection of vintage glass pendant lamps punctuates the room. Through the large bronze glass-doors, a two-level rear garden features a concrete plinth that steps down to a brick lower level with a custom bronze and glazed lava stone table. A muted gray brick wall encloses the garden with simple plantings.
Sitting and dining area overlooking courtyard garden.
Sitting area around a fireplace.
A deep blue carpet gives a white ribbon staircase a highly graphic quality, and unites the house floor-to-floor. On the private floors, all the family’s activities are graciously accommodated with spaces that reflect how they live. The roof features a small study and an intimate deck surrounded by a three-season garden with an abundant mix of edible, decorative, and native plants.
Key People
Catherine Bird
Project Lead
Aaron Plewke
Project Manager
Caroline Wharton Ewing
Interiors Lead
Collaborators

Deborah Berke Partners

Architect, Interior Designer

Old Structures Engineering PC

Structural Engineer

Kohler Ronan Consulting Engineers

MEP Engineer

Renfro Design Group

Lighting Designer

Kimberly Von Koontz Landscapes

Landscape Designer