We were commissioned by gallerist Marianne Boesky to create a new building for her gallery that would be architecturally distinct, invitingly private, and suited to its West Chelsea site. We designed a glazed white brick volume on a corrugated metal base, with a sidepiece of custom concrete block.
Front facade form across the street.
The building is set asymmetrically next to the High Line, and was the first building built in accordance with that area’s new zoning, put in place as the park was being conceived. The gallery has offices, storage, and several distinct exhibition spaces, including project rooms and an expansive room to the north that is daylit by skylights.
The gallery’s interior spaces are arranged in sequence to create a rich experience of discovery. From the entrance, a generous entry hall leads past the reception area and private viewing room to the first gallery. Beyond, the building opens up to the main gallery, measuring 28 feet by 57 feet, its 18-foot ceiling punctuated by three large north-facing skylights. These light monitors are carefully designed to mix small amounts of indirect, south light with north light for an improved depth of color in the main gallery. Museum-quality electric light supplements this natural light on cloudy days.
Key People
Marc Leff
Project Lead
Collaborators

Buro Happold

Structural Engineer, MEP Engineer

Recognition

Design Award for Commercial Architecture

2009 AIA New York State

Gallerie d’Arte, by Chiara Savino, Motta Architettura

Milano, 2009

T: The New York Times Style Magazine

October 7, 2007

Drawings

Photograph of building site and context.
Ground floor plan.