We designed this Hamptons compound when the property’s existing, beloved Norman Jaffe house no longer fit our client’s needs. We began by designing a master plan for the 7.6 acre site for a series of buildings, varied in scale and use, that prioritize connecting with the land. Within this masterplan, we designed five compact, strategically placed new buildings - the Main House, North House, Pool Pavilion, Greenhouse, and Cottage. Their warm modernism complements the Jaffe house, which we renovated and moved to another area on the property.
The Main House demonstrates strategies used throughout to achieve aesthetic and environmental goals. The flat roof is an anchor for solar panels and begins a design language of horizontal and vertical planes. Canopies extending over outdoor spaces reference the roof gesture. They also diminish glare on the floor-to-ceiling windows, which illuminate the interiors with natural light.
Key People
Marc Leff
Project Lead
Ameet Hiremath
Project Manager
Collaborators

Deborah Berke Partners

Architect, Site Planning

Aero Studios

Interior Design

Gunn Landscape Architecture

Landscape Architect

Kohler Ronan

MEP Engineer

The Raynor Group

Civil Engineer

Men At Work Construction

General Contractor

Steven Winter Associates

LEED Consultant

PHT Lighting Design

Lighting Design

Show More
Recognition

Drawings

Site plan.
Floor plan, ground floor.
We designed a master plan for the 7.6 acre site. The property’s existing house – originally designed by the architect Norman Jaffe [who popularized/noted for his] rustic Modernist houses – was moved to the periphery or the site. We studied
We studied and prioritized view, connectivity and privacy to form a cohesive collection, fully integrated to the site. The houses, varied in scale and use, are carefully calibrated to connect with the surrounding landscape and to relate to one another.

With refined material palette and timeless design language, the five new buildings convey warm modernism to resemble and complement the property’s existing Norman Jaffe house, which was renovated and moved to another area on the property.