Sackett Hill House — a country retreat of pure and tranquil geometry

Warren, CT
3,100 square feet
2016
Type: Houses / Interiors
Theme: Tranquility in the Country

On a large property in northwestern Connecticut, we designed this modern house to frame a long view to the south. The property is accessed by a curving driveway through the densely wooded site. Upon arrival at the pea gravel parking area, visitors walk on a stone path through an opening in a historic stone fence to reach the house, a subtle threshold that heightens awareness of the landscape. Inside, the expansive view of the rolling grassy hills and the pool are revealed.

The rigorously-modern composition of glass and blackened wood contrasts with the rustic wooded hillside and old stone walls on the property. The house offers numerous other physical and visual connections to the meadow outside and mountains beyond.

All of the family’s program—four bedrooms, a library, home office, kitchen, screen porch and large open living area—are on one floor in two long volumes forming an “L”, one side of which contains the public areas, the other side the more private spaces. Polished concrete floors reflect the abundant natural night. Pale wood paneling lines the walls of many of the interior volumes, adding warmth and texture to the interiors.

Read More

Looking down the hallway in the bedroom wing, with polished concrete floor and row of high windows along right side

Collaborators

Deborah Berke Partners
Architect, Interior Designer

Ross Dalland PE
Structural Engineer

Frank Talcott Inc.
General Contractor

Recognition

Design Award
AIA Connecticut 2020

Drawings

1/3