New Canaan Guest Pavilion New Canaan, CT

Inspired by the classic modernism of New Canaan, particularly the work of the Harvard Five, this simple guest pavilion is designed to take in views of a pond on the eight-acre property. A muted gray brick facade greets visitors with overlapping planes that create an intriguing oblique entrance. Inside, the expansive view is revealed through floor-to-ceiling sliding window walls with ultra-thin profiles. The open kitchen and living area is ideal for entertaining. The interiors are kept deliberately spare with rich, precisely detailed materials, including walnut panels on all the walls, white statuary marble in the kitchen and fireplaces, and roman travertine in the master bathroom. Furnishings are similarly understated classic modern pieces.

A dark metal trellis extends from the roof to provide protective shade and creates an outdoor room that runs the length of the house. An intimate garden flanks the side of the bedroom and a small lap pool reaches toward the pond. Deborah Berke Partners is designing the project’s architecture, interiors, and landscape, creating a unified design inside and out and at all scales.

In Progress

Key People

, Project Lead
, Project Lead – Interiors
, Project Lead – Landscape Design

Key Collaborators
Deborah Berke Partners – Architect, Landscape Designer, and Interior Designer
Hanington Engineering Consultants – Structural/MEP Engineer
McChord Engineering Associates, Inc. – Civil Engineer
Kuczo Tree and Lawn Care – Landscape Consultant

Read More